Koningsspelen 2022

Kinderen op de basisscholen in Nederland kunnen er dit jaar niet omheen; de Koningsspelen van 2022 zijn aanstaande vrijdag weer een feit! Na twee jaar in afgeslankte vorm te hebben plaatsgevonden, wordt er dit jaar weer volledig uitgepakt. Kinderen kunnen weer in oranje kleren, met de Nederlandse vlag op hun wangen en getooid met een oranje boa naar het schoolplein voor een super gezellige dag vol sportieve spelletjes en activiteiten.

De koningsspelen zijn in 2013 voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Gezond eten en actief bewegen staan tijdens dit jaarlijks terugkomende evenement centraal.

Kansrijk organiseert voor de klassen 7 en 8 binnen de gemeente Edam-Volendam de koningsspelen. Er zijn 3 locaties waarop de koningsspelen worden gehouden, namelijk bij de voetbalverenigingen in Volendam, Edam en in Oosthuizen. Hier worden in totaal op 20 plekken sportactiviteiten aangeboden. Voor alle andere klassen hebben zij een box ontworpen met daarin allerlei leuke spelletjes die de kinderen met hun juffen en meesters kunnen doen op het schoolplein.

Gelukkig doen bijna alle scholen binnen de gemeente weer mee. Dit zijn in totaal 33 groepen en dus ruim 800 kinderen. De kinderen sporten als klas, dus het samen ontdekken en de beleving staan hoog in het vaandel.

De sporten die Kansrijk Edam-Volendam gaat aanbieden zijn: Rol en val training door judo, voetbal door de voetbalverenigingen, handbal door de handbalvereniging, circus door CBW en flag football door IMPACT Flag Football. De klassen zullen na elke 20 minuten bij een sport doordraaien, zodat zij veel verschillende sporten krijgen op een dag.

Het organiseren van de koningsspelen binnen onze gemeente is een omvangrijke klus. Gelukkig is er hulp van drie klassen van het Don Bosco College, zij gaan helpen met het logistieke gedeelte, de catering en natuurlijk ook het sporten zelf.

“De kinderen zijn super enthousiast, het leeft erg onder ze. Ze vinden het sowieso super leuk om iets gezamenlijk met de hele school te doen.”

Maar hoe ervaren de leerkrachten en leerlingen de Koningsspelen? Ik vroeg het Aline Steur, docent groep 8 van de Blokwhere in Volendam.

Worden er al ver van tevoren voorbereidingen gedaan voor deze dag?

Jazeker, iedere bouw trekt een eigen plan. Dus de kleuters organiseren samen iets, en groep 3,4,5 en 6 en de groepen 7 en 8. Begin april wordt al gestart met de voorbereidingen.

Het programma van de Sport-Koepel is vanuit het SKOV voor elke groep 7/8 in onze gemeente. De activiteiten van de Sport-Koepel voor Volendam vinden dit jaar plaats op het RKAV terrein. Daarvoor of daarna wordt dus door elke klas een eigen invulling gegeven aan het programma. Denk hierbij aan bingo, verschillende buiten activiteiten, en ze krijgen iets lekkers te eten en drinken. Het is altijd een super feestelijke dag.

Hoe reageren de kinderen er op? Zijn ze enthousiast?

“De kleuters kijken ontzettend op tegen de oudere leerlingen en vinden het erg leuk om samen te dansen en springen op het schoolplein.”

De kinderen zijn super enthousiast, het leeft erg onder ze. Ze vinden het sowieso super leuk om iets gezamenlijk met de hele school te doen. De Blokwhere heeft er voor gekozen de dag te openen met het officiële dansje van de Koningsspelen; ‘de Fit top 10’ gezamenlijk te leren en de dag hiermee te beginnen op het schoolplein. De hele school danst dus samen met de juffen en meesters het dansje van de Koningsspelen! En alle ouders zijn uitgenodigd om gezellig te komen kijken. Dit is een super leuke activiteit die de band tussen de kinderen onderling echt versterkt.

In de klas vinden ze het erg leuk omdat het aanbod van activiteiten zeer breed is. Er is bijvoorbeeld niet alleen voetbal, maar echt voor ieder wat wils. En kinderen vinden actief bezig zijn met elkaar sowieso wel erg leuk. Lekker bezig zijn met sport en spel. De leerlingen van groep 7 en 8 hebben echt een voorbeeldfunctie voor de rest van de leerlingen. De kleuters kijken ontzettend op tegen de oudere leerlingen en vinden het erg leuk om samen te dansen en springen op het schoolplein. Scholen zijn dus echt eigenaar van het eigen programma op de activiteiten van de Sport-Koepel na. Iedereen vult het in op zijn eigen manier.

De combinatie van het gevarieerde sportaanbod van de Sport-Koepel en de eigen invulling van de docenten zorgen voor een onvergetelijke Koningsspelen!

Bekijk ook de video welke Sport-Koepel heeft gemaakt voor de Koningsspelen:

Ook interessant…

Het Meivakantie Programma

Het Meivakantie Programma

Tijdens de meivakantie wordt er weer een hoop georganiseerd voor de jeugd in de gemeente Edam-Volendam. Zie...