Prikkelarme Activiteiten bij de Avonturenmiddagen van Kansrijk

Kansrijk Edam- Volendam biedt meerdere activiteiten aan voor kinderen die geen aansluiting vinden bij de reguliere verenigingen
Stel je houdt van spelletjes doen, of je sport graag, of je houdt heel erg van knutselen. Maar je kan niet goed tegen drukte, veel mensen en je bent snel overprikkeld. Grote kans dat je deze activiteiten dan vermijdt, terwijl je wel graag mee zou willen doen. En dat is jammer!

Kansrijk Edam-Volendam biedt namelijk een aantal activiteiten aan voor kinderen die moeite hebben met aansluiting te vinden bij de traditionele verenigingen en clubs. Deze activiteiten worden gegeven onder de bezielende leiding van Cynthia, sinds 4 jaar begeleidster bij het Club en Buurthuiswerk. Deze activiteiten zijn begonnen met de avonturenmiddag. Het succes van deze middag is ontzettend groot en het aanbod zal nog uitgebreid worden.

Zij vertelt ons wat deze activiteiten precies zijn en hoe ze zijn ontstaan.

Hoe is de avonturenmiddag ontstaan?
Dit is ontstaan vanuit een wens van de ouders van de kinderen op de Aventurijn. Op deze school wordt een continurooster gehanteerd. De kinderen blijven tussen de middag allemaal op school en zijn dan om 14:00 uur uit. Hierdoor hebben de kinderen een lange middag na schooltijd.

Een aantal ouders besloten om naschoolse activiteiten te organiseren voor hun kinderen. Op donderdagmiddag werd gestart met een creatieve activiteit. Dit was gelijk een daverend succes. De donderdagmiddag werd gelijk zo druk bezocht dat er na een aantal keer besloten is om de activiteiten over te dragen aan Kansrijk Edam-Volendam.

Wat is de avonturenmiddag precies?
Bij de avonturen middag zorgen we ervoor dat er kleinere groepjes zijn, genoeg begeleiding is en een gestructureerd programma. Het is meestal op donderdagmiddag en is nu nog in samenwerking met de Aventurijn. In eerste instantie was het het plan om de activiteiten op de Aventurijn zelf aan te bieden, maar ik heb toen in overleg met ouders en de school besloten om dit op een andere plek te doen. De school is al een veilige omgeving voor de kinderen en ze moeten juist leren dat andere plekken dit ook kunnen zijn.

Er is door de ouders een enquête bij de kinderen afgenomen met de vraag wat zij graag willen doen. Die antwoorden neem ik mee in ons programma. Zo gaven de kinderen aan dat ze graag willen bakken, dus was onze eerste activiteit een bakactiviteit. Ook wilden ze graag een film kijken op groot scherm, dus hebben we dit in de 2e activiteit gedaan en gecombineerd met het maken van een knutselwerkje.

Het was een reeks van 6 lessen. De sportkoepel heeft de eerste 3 lessen op school gegeven en wij geven de laatste 3 lessen. We zijn in januari gestart en hebben zo elke maand 1 activiteit gepland. 3 sportlessen en 3 creatieve lessen.

Wat is het doel van deze activiteiten?
Wat wij tijdens de activiteit belangrijk vinden is dat de kinderen succesmomenten ervaren. Ik merk bij deze kinderen heel snel dat als iets niet gelijk lukt, zij opgeven. Met wat aanmoediging en ondersteuning wil ik de kinderen laten ervaren dat ze het wel kunnen. Ik hoop hiermee te bereiken dat hun zelfvertrouwen en zelfbeeld groeit en dat ze daardoor ook sterker in hun schoenen gaan staan. Voor een aantal kinderen is dat al het geval! Een aantal kinderen is vanuit de aventurenmiddag doorgestroomd naar de reguliere activiteiten.

Komen er nog meer activiteiten voor deze doelgroep?
Het is onze wens om structureel iedere maand iets te gaan organiseren op een donderdagmiddag.

Zijn de activiteiten alleen bedoeld voor kinderen van de Aventurijn?
Nee, in principe zijn alle kinderen welkom! Uiteraard organiseren wij deze activiteiten wel voor kinderen die geen aansluiting kunnen vinden bij de gebruikelijke clubs en verenigingen. Onze doelgroep zijn kinderen tussen de zes en twaalf jaar. De activiteiten zijn terug te vinden op de website van Kansrijk en op Facebook. Aanmelden is verplicht. Al onze activiteiten zijn gratis en laagdrempelig. Wij nodigen jullie van harte uit om eens langs te komen!

Bron afbeeldingen: NIVO

Ook interessant…

Het Meivakantie Programma

Het Meivakantie Programma

Tijdens de meivakantie wordt er weer een hoop georganiseerd voor de jeugd in de gemeente Edam-Volendam. Zie...