Gezonde voeding; we weten allemaal dat het ontzettend belangrijk is, maar uit onderzoek blijkt dat heel veel kinderen dit niet dagelijks binnen krijgen. Het is daarom ontzettend belangrijk om dit probleem bij de kern aan te pakken.
Daarom is sinds september 2021 Dianne de Lange aangesteld als JOGG regisseur door de Gemeente Edam-Volendam. JOGG betekent Jongeren Op Gezond Gewicht en is een landelijk initiatief vanuit de overheid. Het doel van dit initiatief is om de omgeving waarin het kind opgroeit gezonder te maken. Denk hierbij niet alleen aan thuis, maar bijvoorbeeld ook aan school, de buurt en de werkomgeving van de ouders. Kerndoel van de aanpak is; ervoor zorgen dat de omgeving van het kind uit zichzelf gezonder is, zodat het voor het kind ook gemakkelijker wordt om gezond op te groeien.
Als Kansrijk Edam-Volendam willen we hier natuurlijk graag meer van weten en daarom stellen een aantal vragen aan Dianne over haar belangrijke werkzaamheden.
Wat houdt jouw functie precies in?
16 uur per week zet ik mij in om samen met onze uitvoerende partner Kansrijk Edam-Volendam te zorgen dat onze jeugd gezonder wordt. Als er bijvoorbeeld een sportevenement is, dan zorg ik ervoor dat er watertanks staan waarbij kinderen hun bidon met water kunnen vullen of dat er een kraam staat met drinkwater. Bij grotere evenementen zoals Koningsdag zorg ik dat er groente en fruit aanwezig is als snack.
Waarom zet de gemeente en Kansrijk Edam-Volendam zich hier zo actief voor in?
Uit onderzoek van de gemeente Edam-Volendam is gebleken dat 14 procent van de kinderen die nog moeten beginnen met de basisschool last heeft van overgewicht. Dat verhoudt zich tevens met het landelijk gemiddelde. Maar wat zorgelijk is, is dat dit percentage is verdubbeld ten opzichte van 2016.
Er is 45 procent overgewicht bij de volwassenen en 63 procent bij de senioren. Dus als we bij de jeugd niets doen dan hebben we uiteindelijk echt een probleem.
Die JOGG aanpak heeft 4 thema’s: voeding, water drinken, bewegen en slapen. Onze gemeente richt zijn pijlen vooral op voeding, bewegen en water drinken. Dat zijn echt de speerpunten. Bewegen gebeurt op zich wel veel. Er wordt veel gesport in de gemeente. Maar professionals als fysiotherapeuten hebben gezegd: er wordt wel veel gesport maar weinig bewogen. Daar is echt nog wel winst te behalen in het gezonder maken van de omgeving. Het is dus ook nodig in de vrije tijd. En daar komt Kansrijk om de hoek kijken. Samen met hen probeer ik zo gezond mogelijke workshops te bedenken die niet alleen maar gezond zijn maar ook nog erg lekker.
Hoe ben je hier op deze functie terecht gekomen?
In eerste instantie had ik een heel andere carrière als makelaar, maar dat vak veranderde te sterk. En bij mijn eigen kinderen – nu 9 en 12- viel het me op hoe moeilijk het was om ze gezond op te laten groeien. Daarom leek het me leuk om me in de opleiding tot kindervoeding coach te verdiepen.
Verder maakte ik me zorgen om de omgevingsfactoren: het worstje bij de slager, het zakje haribo snoepjes bij de groenteboer en koek en snoep bij de grootouders. Tot de leeftijd van 4 jaar heb je dergelijke zaken nog wel onder controle. Maar na die tijd wordt het moeilijker.
Uiteindelijk heb ik daarom besloten de opleiding te gaan doen. Ik ben tijdens mijn opleiding gelijk opgestart met het opzetten van een aantal projecten waarvan ik vond dat het nodig was hier in de gemeente. En tot mijn vreugde wordt ik daarin gesteund door de Gemeente en Kansrijk.
Kwam het opstarten van die projecten vanuit jezelf of vanuit de opleiding?
Dit was vanuit mijzelf. Via Vitaal Waterland, een vereniging gesteund door de firma’s Molenaar en Zwarthoed Adviseurs en Nemass de Boer. Zij waren samen met de gemeente bezig om te kijken hoe Volendam gezonder kon worden met het oog op de steeds verder stijgende prijzen van ziektekostenverzekeringen.
De gemeente had daar aangegeven dat ze al jaren JOGG gemeente willen worden en heeft mij toen langs die weg die functie aangeboden. Ik was dus al een jaar zelfstandig bezig totdat dit op mijn pad kwam en ik de JOGG functie ging doen. Dat was echt een ‘dream come true’ en precies wat ik zocht. Dus dat kwam mooi bij elkaar. Toen heb ik een plan van aanpak geschreven en ben aan de slag gegaan.
Wat gaat er in de toekomst nog allemaal gebeuren?
Ik lanceer binnen nu en een paar weken mijn nieuwe website: PlanEet. JOGG is namelijk voor professionele partijen wel bekend. Maar voor de ouders en kinderen vind ik het niet echt een lekkere naam. We zijn met de groepen 8 van de Jozefschool en de Springplank gaan kijken wat voor associatie zij hebben met gezonde voeding. Zij mochten een logo tekenen en een naam bedenken. En PlanEet is het resultaat!
Hou de website van Kansrijk goed in de gaten voor onze leuke en gezonde workshops. Want PlanEet zal daarbij zijn om gezonde voeding op de agenda te houden!