De voordelen van buitenspelen

De lente is weer begonnen en daarom organiseert Kansrijk Edam-Volendam weer allerlei momenten in de gehele gemeente waarop kinderen lekker kunnen buitenspelen (bekijk de schema’s voor de maand april en voor de maand mei). Met je voeten stampen in de modder, hutten bouwen in bomen, voetballen in het gras, verstoppertje spelen in het park. De geur van het bos, de grassprieten tussen je vingers, modder je handen, zand tussen je tenen. Het is bewezen dat buitenspelen ontzettend gezond is voor je kind en dat het talrijke voordelen biedt. Hieronder laten wij je weten welke voordelen buitenspelen precies biedt én welke activiteiten je bij Kansrijk kan doen op dit gebied.

1. Fantasie en creativiteit worden gestimuleerd
Tijdens het buitenspelen worden volledig nieuwe werelden gecreëerd. De fantasie van de kinderen kent geen grenzen en samen verzinnen ze de leukste dingen.

2. Het is een feestje voor alle zintuigen!
Tijdens het buitenspelen worden alle zintuigen gebruikt. Buiten kun je de geur van de natuur opsnuiven en is het lekker fris. Takken, modder, zand, het voelt allemaal anders in je handen en je ogen zien de allerbeste verstopplekjes!

3. Sociale vaardigheden worden gestimuleerd
Wanneer kinderen samen buitenspelen leren ze hoe ze met elkaar moeten communiceren, ruzie maken en het weer goed maken. Dit versterkt hun sociale vaardigheden en legt de basis voor hun volwassen periode. Door veel buiten te spelen met andere kinderen worden er verschillende leersituaties gecreëerd. Zo leer je dat je op je beurt moet wachten en dat je samen gaat spelen. Hier leren ze ontzettend veel van.

4. Het schept zelfvertrouwen en vergroot de weerbaarheid
Buitenspelen gaat met vallen en opstaan. Letterlijk. En daar worden kinderen weerbaar van. Ze leren dat niet altijd alles vanzelf gaat. En dat je na het vallen weer moet opkrabbelen om verder te kunnen. Ook geeft dit zelfvertrouwen.

5. Op avontuur!
Tijdens het buitenspelen wordt de wereld van de kinderen langzaamaan vergroot. Ze gaan elke keer een stukje verder de wijde wereld in en leren hier een hoop van. Het is een groot avontuur!

6. Een goed gewicht
Kinderen die de hele dag actief bezig zijn buiten, verbranden ongemerkt een hoop calorieën. Hierdoor blijven ze mooi op gewicht. En dat zonder dat ze er moeite voor hoeven te doen!

7. Vitamine D
Wanneer kinderen lekker buiten spelen maken ze vitamine D aan via hun huid. Dit is een zeer belangrijke vitamine voor je gezondheid. Het versterkt je spieren en botten en de kans op een verkoudheid neemt af.

8. Het stimuleert de motoriek
Tijdens het buitenspelen wordt de motoriek van je kind heel erg versterkt. Hinkelen, touwtje springen, balspellen, schommelen; het zijn allemaal voorbeelden van spelletjes die de motoriek van je kind versterken.

9. Plezier
Plezier maken is natuurlijk het allerbelangrijkste. En buitenspelen staat voor gegarandeerd speelplezier. Kinderen kunnen samen op ontdekkingsreis en leren op die manier ook het een en ander over de natuur.

Nog een aantal positieve effecten van buitenspelen

  • Lekker je energie kwijt raken; lawaai produceren, rennen, springen en in bomen klimmen.
  • Je kind wordt ontzettend creatief door het spelen met natuurlijke materialen.
  • Stoom afblazen! Ook kinderen hebben hier af en toe behoefte aan.
  • Het buiten spelen in de natuur bevordert de concentratie
  • Het bevordert de nachtrust van je kind.

De activiteiten die Kansrijk aanbiedt:
Kansrijk Edam-Volendam biedt in samenwerking met de Sportkoepel een aantal activiteiten aan die het buitenspelen stimuleren. Zo worden er op de schoolpleinen en speelvelden in de gemeente wekelijks activiteiten georganiseerd. Hierbij worden een of twee begeleide spellen gedaan en worden er materialen meegenomen waarbij de kinderen zelfstandig kunnen spelen. Kijk voor een actueel overzicht van de activiteiten op de website van Kansrijk Edam-Volendam, of blijf op de hoogte door ons te volgen op Facebook en Instagram.

Ook interessant…

Het Zomervakantie Programma

Het Zomervakantie Programma

Tijdens de zomervakantie wordt er weer een hoop georganiseerd voor de jeugd in de gemeente Edam-Volendam. Zie...

Het Meivakantie Programma

Het Meivakantie Programma

Tijdens de meivakantie wordt er weer een hoop georganiseerd voor de jeugd in de gemeente Edam-Volendam. Zie...