Chill Aut Café voor jongeren met ASS

Het bezoeken van een concert of een spannende film in de bioscoop, of zoiets simpels als lekker uit eten gaan in een restaurant. Voor veel kinderen met autisme is dit een verschrikkelijke grote en vermoeiende opgave. Want hoe ga je om met al die prikkels? En harde muziek en geluid? In een restaurant moet je daarnaast ook nog eens kiezen uit ellenlange menukaarten gevuld met gerechten die je niet kent of niet lekker vindt. De horror! Kinderen met autisme ervaren een hoop weerstand wanneer ze alleen al denken aan deze activiteiten. En daardoor belanden ze ongewild in een spiraal van eenzaamheid. En dat is gelukkig nergens voor nodig. Want ook kinderen met autisme willen elkaar opzoeken, afspreken met vrienden en leuke dingen doen. En hierom heeft Kansrijk Edam-Volendam Chill Aut geïntroduceerd!

Wat is autisme?

Kinderen met autisme ervaren heftiger wat ze ruiken, proeven, horen, zien en voelen. De officiële benaming voor autisme is: Autisme-Spectrus Stoornis (ASS). Hieronder vallen verschillende vormen en gradaties. Asperger, PDD-NOS en MCDS zijn de bekendste varianten. Bij mensen en kinderen met deze stoornis loopt de informatie verwerking op een andere manier. Hierdoor vinden ze het lastig om met verandering om te gaan.

Kinderen met ASS hebben moeite met veranderingen en onverwachte dingen en begrijpen vaak niet goed hoe andere mensen zich voelen.

Naast deze lastige beperkingen hebben kinderen met autisme ook een hoop positieve eigenschappen.

Wanneer men het over autisme heeft dan komen vaak als eerste de moeilijke kanten van deze stoornis naar voren. En dat is jammer! Want autisme kenmerkt zich ook door een hoop positieve eigenschappen. Autisten zijn vaak op veel gebieden ontzettend creatief. Vaak uit zich dit in muzikaal talent of in bijvoorbeeld tekenen. Autisten hebben ook veel oog voor detail, zijn zeer perfectionistisch en kunnen zich hierdoor perfect focussen op 1 project. Hierdoor zijn ze juist een aanwinst voor veel bedrijven.

Chill Aut

Chill Aut is een paar jaar geleden gestart uit een ouderinitiatief. Een groepje ouders kwam aankloppen bij Kansrijk met de vraag er iets opgezet kon worden voor jongeren met ASS. Na een oproep in de Nivo en Stadskrant zijn er een paar ouders bij elkaar gekomen en vanuit daar is Chill Aut gestart. Iedere 3e donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur kunnen jongeren met ASS naar de Ark en samenzijn zonder al te veel prikkels. De locatie is gekozen omdat het daar rustig is en de ruimte echt voor deze doelgroep bestemd is. Er is een vaste groep jongeren die trouw iedere maand komt. En iedereen is welkom ook eens langs te komen! Dit kan zonder je hiervoor vooraf aan te melden. De ruimte is helemaal opgeknapt en er hangt een fijne sfeer.

Elke maand staat er wel iets op het programma, zoals bijvoorbeeld gamen op groot scherm via de beamer, bordspellen, darten, kahoot, poffertjes bakken en dergelijke. Jongeren in de middelbare schoolleeftijd mogen langskomen. Er wordt voor drinken en iets lekker gezorgd en de entree is gratis. Vind je het een beetje spannend om alleen te komen? Neem dan iemand mee, dit is geen enkel probleem!

Chill Aut heeft ook iets nieuws! Elke 1e donderdag van de maand gaat de groep met elkaar op pad voor een activiteit buiten de deur. Zo is de groep al eens naar een sushi restaurant geweest. Deze activiteit is een aanvulling op de reguliere Chill Aut en wordt door de kinderen zelf georganiseerd en betaald.

Dus vind je het leuk om ook eens iets te ondernemen? Kom dan naar Chill Aut elke derde donderdag van de maand. Hier kun je op een prikkelarme manier andere jongeren met ASS ontmoeten en misschien ontstaan er mooie vriendschappen.

Ook interessant…

Het Meivakantie Programma

Het Meivakantie Programma

Tijdens de meivakantie wordt er weer een hoop georganiseerd voor de jeugd in de gemeente Edam-Volendam. Zie...