De lichten in de zaal worden gedoofd, wanneer de laatste noten langzaam versmelten. De stilte die valt duurt maar een seconde of vijf en dan barst het applaus los. Het zwelt aan tot een oorverdovend gebrul. Er wordt gefloten en gejoeld. De gordijnen zwieren nog eenmaal open en daar staat de band, in de spotlight, met het zweet nog glimmend op hun gezicht. De bandleden maken een diepe buiging en nemen het applaus in ontvangst. Van achter uit de zaal klinkt het: ’we want more’ . Eerst nog heel zachtjes maar al snel vult de concertzaal zich er volledig mee. De bandleden pakken hun instrumenten op en maken zich klaar voor de ‘grote finale’. Nog eenmaal spelen ze de sterren van de hemel, alsof hun leven er vanaf hangt, en dan valt het doek definitief… voor deze avond dan.
Een muziekinstrument bespelen is lang geen sinecure. Het vergt een hoop geduld en doorzettingsvermogen. Oefenen, oefenen, oefenen, totdat je de blaren op je vingers hebt. Maar hoe geweldig is het, als je het eenmaal onder de knie hebt! Als je in een band, of misschien wel solo, jouw kunsten kunt vertonen op een podium.
Het CBW heeft daarom de PX Muziekfabriek in het leven geroepen. Iedereen die iets wil doen met muziek kan hier terecht en zich het bespelen van een instrument eigen maken. Het aanbod concentreert zich niet alleen op het bespelen van muziekinstrumenten. Er zijn ook verschillende workshops, bandcoaching, muziektheorie en er is zelfs een jeugdtheatergroep! Een van de lessen die gevolgd kan worden is pianoles. Niemand minder dan Paul Bond geeft met veel bezieling onder andere les aan kinderen tot & met 18 jaar. We leggen hem een aantal vragen voor over de Muziekfabriek en over pianolessen.
Super leuk dat ik je een paar vragen mag stellen! Zou jij mij allereerst even kort iets over jezelf willen vertellen?
“Mijn naam is Paul Bond, 28 jaar oud, woonachtig in Amsterdam, maar ik heb tot mijn 21e in Volendam gewoond. Al vanaf jongs af aan was het mijn droom om muzikant te worden: om te touren, de wereld te zien vanuit theaterzalen, kunst te maken en daarbij zoveel mogelijk te reizen. Die droom is uitgekomen, al laten de laatste twee jaar natuurlijk wel wat te wensen over. Mijn muzikale opvoeding begon bij Meester Beumer en de Zangertjes van Volendam, waar ik vele jaren met heel veel plezier heb gezongen en zakken rondgebracht, waarbij we bovendien de mooiste reizen maakten, waaronder meerdere keren naar bedevaartsoord Lourdes. Daarna startte ik mijn band Dandelion waar we twee albums mee hebben opgenomen, een EP en veel singles, en meerdere tours mee hebben gedaan. In 2018 behaalde ik aan de Universiteit van Amsterdam een Research Master Literary Studies, met een scriptie over de werken van Ernest Hemingway en F. Scott Fitzgerald en de expats die in Parijs woonden in de jaren ’20. Inmiddels ben ik full-time muzikant, onder mijn eigen naam (een EP getiteld “Sunset Blues” verscheen in november 2021, en mijn debuutalbum verschijnt dit jaar), maar ook als sessiemuzikant bij Yorick van Norden, VanWyck, Ricky Koole, Her Majesty en Strange Brew.”
Hoe lang ben jij al verbonden aan de Muziekfabriek en heb je wellicht nog een andere functie naast het geven van pianoles?
“Ik geef al vanaf mijn 15e pianoles. Vroeger ging ik langs de leerlingen zelf, op de fiets door Edam en Volendam, met grote hoeveelheden bladmuziek meezeulend in een rugtas, maar toen de PX Muziekfabriek aanbood dat ik daar kon les geven kwam dat als een geschenk uit de hemel. Qua conditie ging ik er dan wel op achteruit, maar qua lesomstandigheden was dit een enorme vooruitgang.
Bij de PX Muziekfabriek hebben we ondertussen een mooie collectie toetseninstrumenten verzameld, waardoor de pianoles meer behelst dan alleen piano spelen. Er staan in het leslokaal naast een Yamaha piano ook een orgel, een saloon piano, en meerdere keyboards.
Bovendien organiseren we ieder jaar met de PX Muziekfabriek een zomerconcert waarbij alle leerlingen mogen laten horen wat ze dat jaar hebben geleerd. Ontzettend leuk en inspirerend om te zien, want alle ouders zien niet alleen hoe hun eigen kind vooruit is gegaan, maar ze zien ook de sprongen die andere kinderen dat jaar hebben gemaakt. Vooral de kinderen die elke dag consistent oefenen doen monden openvallen, want die gaan natuurlijk als een raket!”
Is pianoles voor iedereen geschikt?
“Zeker weten! Er zijn zelfs filmpjes op YouTube van mensen met maar 1 vinger die alsnog piano spelen! Alhoewel het de lessen wel vergemakkelijkt als de leerling in het bezit is van 10 vingers.”
Hoe ben je zelf in een band terecht gekomen?
“Ik ben groot fan van de Beatles, en mijn broer speelde al heel lang in AlascA, en dat vond ik allemaal te gek, dus ik wilde ook in een band. Maar nooit kwam ik mensen tegen met dezelfde rare muzieksmaak als ik, totdat ik Wouter Tol tegen het lijf liep, die ook nog eens drumde. Zo zijn we eigenlijk begonnen, vrijwel onmiddellijk kwam Joey Karregat erbij en toen iets later Koen Kluessien.
Het volgen van muzieklessen is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen die een muziekinstrument bespelen de verbinding tussen de linker- en rechterhelft van de hersenen versterkt wordt. Op latere leeftijd is te zien dat mensen die muziek maken creatiever zijn dan de mensen die dit niet doen. Deze voordelen zijn natuurlijk ontzettend leuk, maar het draait er vooral om dat je er plezier in hebt! Wanneer je na jaren oefenen en repeteren uiteindelijk het podium kan beklimmen en de sterren van de hemel speelt, is voor velen het ultieme doel.”
Is jouw interesse gewekt? En zie jij jezelf volgend jaar al spelen in een echte band? Dit kan via Kansrijk! Geef je snel op via onze website. Je mag altijd een gratis proefles komen doen om te kijken of het instrument wel bij jou past.